"NE QUID NIMIS" ♥ Lagom är bäst (bara inte för mycket)

Fetaost…

En äkta fetaost tillverkas av får- eller getmjölk. Men idag finns det ofta hyllvis med salladsostar i ostdisken som görs på komjölk, men säljs som fetaost. Det är dock inte tillåtet att kalla ostar som inte bara görs på får- eller getmjölk för fetaost, så de säljs ofta under andra namn. Komjölksosten är ofta mer neutral i smaken, samtidigt som den fortfarande har kvar sältan. Osten är ganska syrlig & salt i smaken & används i mat, sallader, pajer & till bröd, smulad eller tärnad.

Halloumi…

En ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk, men som idag oxå tillverkas av get -& komjölk. Den har en lite speciell, gummiaktig karaktär.Halloumi har en hög proteinhalt & passar perfekt att grilla eller steka i olivolja, osten smälter inte utan får istället en härlig krispig yta. På grund av dess karaktär & proteinhalt passar Halloumi bra att ersätta kött för att laga vegetariska alternativ.

Pecorino…

Har du nånsin lagat en pesto så vet du att pecorino är att föredra. Det är en lagrad fårost (kan innehålla en mindre mängd komjölk) från Italien, som tillverkas i flera regioner. Den finns både som färsk, mellanlagrad & lagrad. & ostens doft & smak varierar utifrån vilken region den kommer ifrån, vad det är för kvalitet på mjölken & hur länge den har lagrats.

Parmesan…

Den mycket kända & omtalade osten parmesan finns i många varianter, både äkta & kopior. En äkta parmesan är stämplad med svarta bokstäver. Namnet parmesan används ofta åt osten Parmigano-Reggiano eller om ostar som liknar den smaken, & det är ofta den osten vi i Sverige menar när vi säger just parmesanost. Parmesan som namn kan dock användas på ostar som kommer från hela världen med väldigt skiftande kvalitet. Osten härstammar från Italien & används flitigt i matlagning, både att röra ner men kanske framförallt att hyvla eller riva över rykande heta pastarätter, svalkande sallader eller nybakt bröd

Ricotta…

En italiensk mjukost som tillverkas av den vassle som blir över när man gör fårmjölksostar eller ostar på vattenbuffelmjölk, som mozzarellan. Just namnet ricotta betyder *omkokt* & syftar på att vätskan går igenom en andra process i tillverkningen. Konsistensen påminner om keso, & ricotta passar perfekt att använda till lasagne & cannelloni, men oxå i efterrätter som cheesecake

Mozzarella…

En färslost från Italien som i orginal görs på opastöriserad mjölk från vattenbuffel.Den kan ätas som den är, & görs ofta det tillsammans med tomat & basilika, eller i sallader. den är en given ingrediens i en mustig tomatsoppa

Mascarpone…

En krämig & fet italiensk mjukost som görs på komjölk. Mascarpone kan användas i maten för att ersätta till exempel créme fraiche & smakar fantastiskt i efterrätter med frukt eller istället för vispgrädde. Våga även prova att använda den i glass & tårtor eller cheescake…….

Håll till godo…….

Annonser

Kommentarer till: "Ostguide Snejky Mittimaten" (2)

  1. Oj.Tack så hemskt mycket för bra info.Tumme!

  2. Jag tackar också för bra info… Jag skulle önska att man hade fler bra recept på ost, då det är tillåtet att äta under LCHF dieten… Hemikram och tumme!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: