"NE QUID NIMIS" ♥ Lagom är bäst (bara inte för mycket)

Kladdkaka är ju en favorit för många. Så även i detta hushåll och då kanske särskilt för sambon som är en riktig chokladtok. När han skulle bryta nyheten om vårt väntade tillskott i familjen och fira två år på jobbet erbjöd jag mig därför att baka något till hans tanter på jobbet. Kladdkaka blev det och en riktigt god sådan som gjorde själva kladdkakegrejen lite roligare. Tanterna har fått receptet utskrvet efter tjat har jag fått höra 🙂

Hemligheten är att bryta sin favoritchoklad i bitar i olika storlekar och blanda i smeten som annars är baserad på kakao. G valde mörk choklad med hallonsmak.

Kladdkaka 1.jpg

Jag hade tur och fick smaka då G smugglade med en bit hem och den var mycket god. Hallonchokladen bildade liksom små öar som gav en annan konsistens och smak till den väldigt mjuka och saftiga kakan som blev alldeles perfekt kladdig.

Här är receptet:

  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Ca 100 gram choklad av valfrisort ex. mörk choklad 70%, mjölkchoklad, mintchoklad, nougat, nötter eller liknande.

 

Så här lagar du Kladdig chokladkaka:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en stor kastrull.
  3. Lyft av kastrullen från plattan. Rör eller vispa ner socker och sedan ägg och blanda i någon minut.
  4. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
  5. Bryt eller hacka chokladen i bitar och tillsätt den samt blanda. Det gör inget om det är lite stora bitar med.
  6. Häll chokladsmeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  8. Kladdkakan ska vara låg med hård yta och kladdig mitten.
  9. Låt kladdkakan kallna i ca 1-2 timmar innan servering. Förvaras i kylskåp.

Här skulle en bild komma på den färdiga kakan men bilden vill inte laddas upp. Men men, ni vet hur kladdkakor ser ut. Jag gjorde en dubbelsats till en stor form och det blev lagom. Denna sats är för 12 personer i en vanlig pajform. Kolla gärna av kakan efter 15 minuter då ugnar är olika, den ska vara lite kladdig men inte rinnig. Skulle tro att den är lika god ljummen som kall. Servera med glass eller grädde som kan smaksättas med något, varför inte lite konjak eller vanilj. Mmmmmm, blev ju sugen nu!

Annonser

Kommentarer till: "Kladdig chokladkaka a’la Surprise – NattugglanMittiMaten" (8)

  1. Det där lät ju supersmarrigt!Jag och barnen har ju pratat länge om att göra en kladdkaka, fast….vet inte hur de ställer sig till ditt recept. Bara att testa antar jag, vill inte de äta upp resten går det ju bara att ställa in den i kylen och ringa över någon vän som kan förbarma sig över det som är kvar.

    • Fröken Nattuggla sa:

      Det är ju egentligen som en vanlig, väldigt god kladdkaka men med små bitar choklad med nån god smak här och där som överraskar lite och gör den ännu godare. Definitivt en ny favorit för mig 🙂

  2. Aspelut!Men, jag har mina barn att tänka på här….*hehehehe*

  3. Klockren hemitumme från chokeladgrisen nr 1 =0)Hemikram

  4. Ohhh, jag älskar kladdkaka……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: