"NE QUID NIMIS" ♥ Lagom är bäst (bara inte för mycket)

kok04[1][1].gif

Hejsan alla matglada!

Nu haver min bror sett till så min kraschade dator har blivit rätteligen omstartad och upprustad… I detta fallet så innebär det att jag numera har XP som operativsystem i stället för sega VISTA… så nu går det som blixten att logga in osv…

Medan han har fixat med detta så har hans dotter lekt med Loppan och Boppan och hans flickvän har lärt mig hur man lagar ”Nam tuk nue” Thailändsk biffsallad…

När jag har gjort det några gånfger så jag blir säker på hur man gör, så ska jag dela med mig av det, för just nu är det min absoluta favoritmat och det är dessutom LCHF om man avstår från ”Sticky rice” något som blivit mina barns favorit…

Under tiden får ni hålla tillgodo med mitt inlägg på Fönstret om min andra matpassion i livet Sushi.

Fönster mot bloggvärlden, matbloggar – Japantema…

16 mars 2011, kl 18:01 Skrivet av HEMIMAMMA

angel_loves.png

Vem vill inte titta på mat? Vem vill inte betygsätta mat och framför allt vem vill inte äta mat? >=0)

Tyvärr har vi väldigt oroande tider just nu… Katastrofen i Japan kommer att få oöverskådliga konsekvenser och vi verkar vara mitt i skeendet dessutom, då ingen vet om Moder jord är färdig än…

Som en man ur stammen Onge på Andamanöarna efter Tsunamin 2004, beskrev det och varför det var så få som dog där:

”Havet och landet kämpar alltid om, var gränsen ska gå – Vi väntar tills de kommer överens”

Men Japansk kultur går en osäker framtid till mötes… både ekonomiskt och fysiskt. Var ska de ta vägen om härdsmältorna blir ett faktum? Till den evige fienden Kina? Ryssland? Canada? USA… eller står de helt utlämnade till världens nåd?

sushi-bouquet.jpgDet bästa av Japansk kultur ur MITT perspektiv, är förstås maten… En av mina passioner är att göra Sushi.

På bröllopsresans första kväll, skulle jag inviga maken i sushi-ätarkonsten… och smakade saké (hu!)… maken rynkade på näsan då, men nu fem år senare, så är han lika stor fantast som jag och vi njuter, när vi står i köket och tillsammans, bereder sushi för hela familjen som avnjuts med SNAPS!! Mycket godare =0)

Sushi

Sushi (japanska 寿司、鮨、鮓 eller すし) är en japansk maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning, vanligen tillsammans med fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur. Sushi ätes vanligen tillsammans med wasabi, inlagd ingefära (Gari) och japansk soja. Vanliga ingredienser i sushi är tonfisk, räkor (oftast större sorter, exempelvis jätteräkor), lax, krabba, avokado, gurka, bläckfisk, ål och tamagoyaki. Annat man kan ha i sin sushi är olika sorters kött, kyckling och grönsaker.

En vanlig missuppfattning är att sushi är liktydigt med rå fisk, vilket inte stämmer, då rå fisk på japanska restauranger kallas sashimi.

sushiblogg1.jpg

Sashimi

Sashimi (刺身, ”stucket kött”) är en japansk maträtt vanligen bestående av bitar av rå fisk och andra vattenlevande djur som serveras med olika tillbehör, ofta vit rättika, wasabi, syltad ingefära och soja. Även tunna råa strimlor av nötkött kan ingå i sashimi. Vissa råvaror tillagas före serveringen, exempelvis bläckfisk.

I västerlandet blandas sashimi ofta ihop med sushi, men sushi syftar generellt på maträtter som innehåller vinägersmaksatt ris och rå fisk är en traditionell ingrediens i sushi, men det finns flera sushirätter som inte innehåller fisk alls.

Sashimi är ofta den första maträtten i en japansk måltid, men kan också vara huvudrätten ihop med misosoppa och ris i separata skålar. Traditionellt är sashimi ansedd att vara den finaste maträtten i det japanska köket och det anses att man bör äta sashimi innan andra starka smaker har påverkat smaksinnet.

De skivade fisk- och bläckfiskdelarna läggs oftast på någon form av garnering, ofta rättika i form av tunna strimlor. Wasabi och soja serveras ofta till sashimi och ibland blandar man wasabin med sojan för att skapa en dipsås, något som fördöms av purister.

VILL DU LÄRA MER? HÄR ÄR EN BRA BÖRJAN

sushi-poster-glow.jpg

SMAKLIG SPIS!!

GOD AFTON!!

Hemimamma

Annonser

Kommentarer till: "Ny början och favoriten Sushi – Hemimammamittimaten" (5)

 1. HEMIMAMMA sa:

  nam tuk nue …. jag drömmer om det på nätterna ibland… =0)

 2. suchi kan vara jättegott och nyttigt. Det ser urläckert ut!!! men är väl väldigt dyrt och svårt?

  • Dyrt kan det vara beroende på vilka ingredienser man väljer. Det är betydligt lättare än man tror faktiskt… Det är bara att man behöver köpa tillbehör, men när man väl har dem, så blir det lätt…

 3. Tänk när vi hade suchi i bamba (skolmatsal) där jag jobbade. Då hade vi det på menyn typ var 3:e månad….Förutom den dagliga rätten. Vi gjorde allt för hand själva, & för att inte hysterin skulle gå överstyr fick eleverna max 5 bitar.Det tog en stund & göra dem, eftersom det var 1200 gymnasie elever som åt där.Men jättekul & ett mycket uppskattat inslag i skolmaten……..*L*

  • HEMIMAMMA sa:

   *LER* Då vet du precis hur man gör =0)Det låter verkligen som en utmaning…Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: