"NE QUID NIMIS" ♥ Lagom är bäst (bara inte för mycket)

kok04[1][1].gif

Hejsan alla matglada!! Idag så kan vi hälsa en ny skribent välkommen till Mittimaten =0)

Nämligen SuperZeke!! EN KARL!! *fnissar* så jag väntar mig konstiga recept på ungkarlars vis, men typiskt nog så visste han inte vad BBP är….

VET DU??? =0)

Dags för nästa inlägg som importeras för att bevaras åt eftervärlden =0)

angel_loves.png

meat_fondue_recipe.jpgVem vill inte titta på mat? Vem vill inte betygsätta mat och framför allt vem vill inte äta mat? >=0)

Inger har angett veckans tema till att (i minne av Palme?) handla om ”För 25 år sedan”

Jag skall alltså skriva om vad som hände på matfronten för 25 år sedan…

Då kommer jag OSÖKT att tänka på FONDUE… Det är dessutom en rätt som borde få en renässens i ”plockmatsandan” som råder idag med den heliga fredagstacon…

Fondue är en typisk schweizisk rätt som tillagas av smält ost i vilken brödbitar doppas. Namnet härstammar från det franska verbet fondre vilket betyder smälta. Folksägnen säger att schweiziska herdar hittade på den. Man samlades kring en gryta, caquelon och där doppade var och en sina brödbitar. Ost, vin och bröd var ju förhållandevis billiga ingredienser, och därtill räckte det med en kastrull och en eldslåga för att smälta osten med vinet och doppa brödet.

Enligt traditionen får man ett straff om man tappar brödbiten i pannan/grytan. Kvinnor ska betala av sin skuld med en kyss, medan män ska ställa en ny flaska vin på bordet.

chocolatefondue1.jpgVarianter på Fondue

  • Schweiziska varianter
    • Fondue från Neuchâtel: gruyère, emmentaler
    • Fondue från Vaud: gruyère
    • Schweizisk fondue: gruyère, emmentaler
    • Centralschweizisk fondue: gruyère, emmentaler, sbrinz
    • Fondue moitié-moitié: gruyère, vacherin fribourgeois
    • Fondue från Fribourg eller kall fondue: vacherin fribourgeois
    • Kryddig fondue: gruyère, paprika, peppar
    • Fondue med svamp: gruyère, vacherin fribourgeois, svamp
  • Fondue från Savojen: beaufort, comté, emmentaler
  • Fondue från Jura: comté
  • Fondue från Italien: fontinaost

Utvecklingar

  • Burgundisk fondue: bitar av nötkött som tillagas genom att doppas i kokande olja och sedan serveras med sås.
  • Kinesisk fondue: grönsaker, fisk och skaldjur som tillagas genom att doppas i kokhet buljong.
  • Chokladfondue: frukt- eller kakbitar som doppas i smält choklad, till exempel Toblerone.

RECEPT PÅ CHOKLADFONDUE

114467480_a1adab2ff8.jpg

RECEPT PÅ OSTFONDUE

fondue2.jpg

RECEPT PÅ KÖTTFONDUE

fondue.jpg

Själv minns jag när jag flyttade till Stockholm… Då brukade jag och min dåvarande make äta Fondue på Restaurang MINERVA på Kungstensgatan vid Odenplan…och jag kan varmt rekommendera det om man vill gå ut och äta och har en make med hunger =0) Du blir garanterat proppmätt!

Specialités de la Maison

Fondue Bourguignonne Köttfondue med 8 såser, potatisgratäng. Minst 2 personer. 290:-  

GOD AFTON!!

Hemimamma

Annonser

Kommentarer till: "Ny skribent och Fondue // Hemimammamittimaten" (9)

  1. VÄLKOMMEN SUPERZEKE/JANNEHEMIKRAM

  2. KramgoaUllis sa:

    Är inte BBP nån slags mattematisk formel?? Vad nu det har med mat att göra…Äsch jag är förmodligen ute och seglar..hehehe..Ja välkommen då SuperZeke:-)*kram*

    • Nej det är en förkortning på en särskild rätt, som jag har fått veta av ett flertal män är stapelföda i deras liv som ungkarlar =0)Fler som vill gissa??Hemikram ♥

    • Hej och tack för välkomnandet, får se när jag får till ett inlägg.Skall bara se om jag hittar till köket, det skall finnas här någonstans i närheten.Minns alldeles tydligt att jag har varit där för ett tag sedan. Ja det ger väl sig.Janne

  3. Kjell-Åke Bjurkvist sa:

    Nalle 🙂

  4. Nä, har ingen aning om vad BBP betyder!Tala ur skägget kvinna så vi får veta ;-DFondué är alltid gott, även chokladfondué…Välkommen hit Zuperzeke!

    • HEMIMAMMA sa:

      BBP = Biff, bearnaise och pommes… jag vet inte en karl som inte har det som stapelföda jämsides med pizza… =0)Hemikram

  5. AHA!Det var ju det jag hade tänkt gissa på!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: