"NE QUID NIMIS" ♥ Lagom är bäst (bara inte för mycket)

kok04[1][1].gif

Hejsan alla matglada! Nu har påsken varit och vi har väl alla i olika grad ”eggat oss”

Jag börjar med att lägga in det inlägg från ”fönstret”, som handlade om vårens och påskens mat:

Vem vill inte titta på mat? Vem vill inte betygsätta mat och framför allt vem vill inte äta mat? >=0)

Inger har angett veckans tema till att handla om våren.. Så jag skall alltså skriva om vårens mat.. Tanken går osökt till primörer… och lamm och kyckling och ägg, traditionella våringredienser…

Idag har jag lite tankestillestånd, eftersom jag spenderat större delen av kvällen i min mellandotters skola där hon och alla hennes skolkamrater har framfört en kabaré för oss föräldrar och hon både dansade och sjöng på ett sätt att Hemimamma inte kunde hålla de stolta tårarna borta… och andra föräldrar kom fram och berättade vilken talang de tyckte att Trapp var… =0)

images.jpegSå nu känner jag mig lite disträ… så jag satsar på lite fakta…

Om våren

SMHI definierar meteorologiskt vår som när dygnsmedeltemperaturen är stigande och över noll grader i minst sju dagar, förutsatt att dessa infaller efter den 15 februari. Denna definition gäller dock enbart i Sverige, då årstiderna inte ser likadana ut i andra delar av världen. Någon internationell meteorologisk definition av vår finns därför heller inte. Enligt kalenderindelningen av året börjar våren i Sverige den 1 mars, oavsett väder.

Ankomsten av vissa flyttfåglar och blommande örter brukar av många anses som tecken på att våren har kommit. I Sverige är sädesärla ett typiskt exempel på ett sådant vårtecken. Andra vanliga saker som anses som vårtecken är islossning och att snön som fallit under vintern smälter, vilket ibland kan utlösa vårfloder. Pollenallergi, särskilt från björk och andra lövträd, kan vara ett besvär för en del människor på våren.

images4.jpegWIKI’s definitioner på Lammkött

Lammet slaktas när det är mellan en månad och ett år gammalt, med en vikt på mellan 5,5 och 30 kg. Köttet är vanligtvis spädare än från äldre får och förekommer oftare i västliga länder. Årslamm och får har en starkare smak än lamm då de innehåller en högre koncentration av fettsyra. Får och årslamm brukar också vara mindre mört än lamm och passar därför bättre till grytor.

Lamm delas ofta in i tre delar; framdel, fransyska och bakdel. Framdelen inkluderar nacken, axeln, frambenen och revbenen upp till skulderbladet. Bakdelen inkluderar bakbenen och höften. Fransyskan inkluderar revbenen mellan de två andra delarna.

Lammstek är en mör del från bakdelen, som lämpar sig för stekning i ugn. Ibland styckas och säljs den översta delen av lammsteken separat som lammrostbiff.

Enligt kosher får man äta får, liksom kokött, men de måste slaktas medan de är vid medvetande. Man inte får äta vissa delar av fåret. Liknande regler gäller för halal.

Lammkött är speciellt vanligt i medelhavsköket, Mellanösterns matlagning, indisk och kinesisk mat, av både ekonomiska och religiösa skäl.

Köttet är även vanligt i matlagningen i södra Europa, i exempelvis Spanien, Frankrike och Portugal.

images5.jpegOm Kyckling

Kycklingkött är kött från kyckling, det vill säga unga höns. Kycklingkött innehåller mycket proteiner, vitaminer och mineraler. Skinnet innehåller dessutom mycket fett. Kycklingens slaktkropp består framför allt av bröst, vinge, lår och ben. Kycklinglevern brukar också användas till mat.

Kycklingen kan kokas eller stekas. Den bör ätas genomstekt för att inte riskera spridning av bakterien Campylobacter som kan orsaka mag- eller tarmsymtom. Majskyckling är kyckling som har fötts upp på majs istället för enbart kraftfoder vilket annars är det vanliga. De växer långsammare och blir större än vanliga kycklingar, och köttet blir gulare i tillagat skick.

Om ägg

Hönsägg kan ätas direkt men tillagas ofta som till exempel som äggröra, förlorade ägg, ägg benedict och omelett. Ägg är också en av huvudingredienserna i mjuka kakor, fattiga riddare, våfflor och pannkakor.

images6.jpegÄgg, särskilt äggulan, är mycket näringsrika. Äggets protein finner man främst i äggvitan, dessa proteiner är framförallt uppbyggda av många essentiella aminosyror, vilket är anledningen till att många elitidrottare väljer att berika sin kost med äggvitor.

Ägg från fåglar, särskilt höns, betraktas av många nutritionister som ett nyttigt livsmedel. Äggvita utgör två tredjedelar av massan hos ett hönsägg, och innehåller mycket protein.

I västvärlden är ägg traditionell mat under påsken. Detta hänger ihop med att hönsen, genetiskt och med liten tillgång på foder, hade uppehåll i äggproduktionen under vintern. Produktionen kom igång igen ungefär lagom till fastan, då det dock inte var tillåtet att äta ägg, vilket skapade ett äggöverskott. Dagens avelstammar av höns kan dock lägga ägg året runt.

Så nu kan vi frossa på dessa livsmedel…

Smaklig spis

—————————————————————————————————————————————————————–

Jag och min familj hade en väldigt glad sammankomst, men vi valde en trerättersmeny i stället för den traditionella buffén…

*

Chili-limemarinerade räkor och surimi i med avocadosallad

*

Hel ugnsbakad vildfångad regnbåge med pressad potatis och en chili limeromsås.

*

Glassbomb med choklad, päron och jordgubbsglass och mangosorbet,

airbruschad med koppar, dekorerad med färska jordgubbar och vit choklad och vit chokladsås

glassbombpåskblogg.jpg

GOD AFTON!!

Hemimamma

Annonser

Kommentarer till: "Våren, påsken, maten vi förknippar med den…- Hemimammamittimaten" (22)

 1. Jag ska göra ett inlägg om hur man gör glassbomben vid tillfälle…

 2. KramgoaUllis sa:

  Glassbomben såg superb ut Hemi..*kramar*

 3. Hemi, jag ser att det bara är fruntimmer som skriver här, behövs det inte en karl också?Ungkarlsmat kan ju jag blogga om…..det står ju oftast så tydligt och klart på paketet hur många minuter den skall stå i MICRON. Men ibland så blir det lite svårare…..en del maträtter kan behöva micras en minut extra och på en del skall plasten tas bort helt och en del ska man bara sticka hål på plasten (det står aldrig hur många och hur stora hålen skall vara men här får man låta fingertoppskänslan bestämma).Ibland kan man även låta fantasin spela fritt och tillsätta en klick Cream Fraisch i efterhand så det kan bli riktigt äventyrligt när man är på det humöret.Fast vid närmare eftertanke så kanske det är bättre att jag startar en egen blogg i denna ”micrandets ädla konst”…..:-)Janne

  • Jo jag har efterlyst killar i flera veckor nu… Jag tycker absolut att du ska skriva om mat ur mäns perspektiv!! Vikten av att minst en gång i veckan får BBP tex…Så jag kan lägga in dig som skribent, så vågar kanske andra karlar också vara med!!Hemikram ♥

 4. Hallå, väntar på beskrivning av glassbomb

 5. Hallå, väntar på beskrivning av glassbomb

 6. Hallå, väntar på beskrivning av glassbomb

 7. Nej nej nej!!!!!!!!!!!!!!!Skoja bara, vad är BBP förresten (hittar inte på google).Får tänka efter med matbloggande (länge)Kanske, men inte nu, får i så fall mogna fram.Janne

  • Biff + Bearnaise + Pommes FritesAlla ungkarlars stapelmiddag =0)Jaså du bangar nu när du lockat mig i fällan att erkänna att jag vill ha en karl?*skakar på huvudet* INTE SNÄLLT =0)

 8. Förlåt tangenten fastnade

 9. Aj fan, lägg in mig som skribent då!Förutsatt att jag inte måste passa någon viss dag eller intervall.Bara blogga när andan faller på alltså.Vad har du nu lurat in mig i ??Janne

  • Nej det är inga problem reglerna är enkla. Om någon skrivit måste två timmar ha passerat innan man skriver ett nytt inlägg… Det borde väl inte vara något problem??Jag lurar in dig i en massa bra och lagom sociala saker som du kan lära dig något av… =0)Hemikramar

  • NU ÄR DET KLART!!

  • Very good -:)Janne

 10. Woaw, glassbomben ser jättego ut……Läskande.

  • Tack Snejky! Jag planerar att skriva ett inlägg om hur man gör vid ett senare tillfälle…Hemikram

 11. Torsten Flanck din kommentar är borttagen av hänsyn till deras osmakliga karaktär. Sex och mat bör bara sammanblandas i därför avsedda bloggar eller sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: