"NE QUID NIMIS" ♥ Lagom är bäst (bara inte för mycket)

kok04[1][1].gif

Hejsan alla matglada!! Nu kommer årets andra stora mathögtid PÅSKEN

Trerättersmiddag väntar min familj och i morgon väntar jag på den ”förlorade faderns” återkomst, så det kommer bli en mycket glad påsk för min del…

* Räkcocktail

* Ugnsbakad lax med romsås och pressad potatis

* Glassbomb

och ikväll håller jag på att förfärdiga mästerverket. Chokladglass, mangosorbet och päronglass är beställd av barnen och den ska dekoreras med jordgubbar…

Appropå choklad, så kommer här mitt nästa importerade inlägg från Fönstret. Snart så är de slut och då får jag börja skriva nya grejer… och kan koppla bort den bloggen.  Skönt…

angel_loves.png

Vem vill inte titta på mat? Vem vill inte betygsätta mat och framför allt vem vill inte äta mat? >=0)

praliner_3.jpgIdag vill jag tala om att frossa i choklad… det mest kvinnliga bruk/missbruket som finns…

Ett strålande sätt att hålla röksuget borta =0)

Choklad är benämningen på ett antal olika livsmedel baserade på kakaobönan. Bönan framställs av kakaoträdet Theobroma cacaos (Gudarnas föda, namngivet av Linné) frukt. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet e.Kr. av mayaindianer. Bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år. Till Europa togs choklad första gången 1502 av Christofer Columbus, och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import. Först förtärdes chokladen i form av chokladdryck, och chokladhus som sålde drycken öppnade på många ställen i Europa. 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan någonsin tillverkades 1847.

Många typer av choklad innehåller förutom kakao, i form av kakaomassa eller kakaosmör, även socker. Mörk choklad innehåller i huvudsak kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör.

Då mjölk ingår i blandningen kallas den mjölkchoklad. Choklad används som tilltugg, i bakverk, dryck eller sötsaker, men kan även användas som krydda i matlagning. Idag används huvudsakligen tre olika sorters kakaobönor vid tillverkningen av choklad.

chokla_625277a_120681132_123388071.jpgJag börjar med att länka till den lilla ”central” som jag letar mig vidare, till andra mat bloggar via:

MATFORUM – Där finns länkar till hundratals bloggar…

Bland annat dessa bloggar om Choklad:

CHOKLADFREAKS

CHOKLADBLOGGEN

Chokladbutiken

Och om du vill veta mer om choklad,

så är denna sajt helt oundgänglig!

Det som inte finns där att finna, är inte värt att veta om choklad inklusive historia och recept…

Ingredienser:

Chokladmaräng:
6 dl florsocker (335 g)
4 äggvitor
65 g mörk choklad
3 msk kakao

Ljus chokladmousse:
150 g mjölkchoklad
4 dl vispgrädde

Fyllning:
1 dl körsbärssylt
100 g jordgubbar
100 g hallon

Garnering:
Färska bär

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 160°C, Blanda florsocker och äggvita i en skål och ställ i vattenbad på plattan. Värm smeten till 55°C. Vispa lätt under tiden. Vispa sedan med elvisp tills marängen svalnat helt.

2. Smält chokladen i mikrovågsugn. Vänd i kakao och sedan den smälta chokladen i marängen. Bred ut 2 rundlar ca 20 cm på ett smort bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.

3. Smält chokladen till moussen i mikrovågsugn eller i vattenbad på spisen. Vispa grädden lätt. Vänd ihop allt försiktigt. Låt stå i kylen 2-3 timmar för att få moussen något fastare.

4. Lägg körsbärssylt på ena botten, skär jordgubbarna i mindre bitar. Fördela jordgubbsbitarna och hallon över. Bred på hälften av chokladmoussen.

5. Lägg på den andra bottnen. Bred på resten av chokladmoussen. Garnera med färska bär.

Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

GOD AFTON

Hemimamma

Annonser

Kommentarer till: "Glad Påsk till alla – Chokladfrossa, Hemimammamittimaten" (3)

  1. Vill ni veta så ska jag berätta hur man gör en glassbomb…

  2. Självklart vill ja´g veta det… även om jag inte har för avsikt att göra nån just nu… bokmärk glassbomb! kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: