"NE QUID NIMIS" ♥ Lagom är bäst (bara inte för mycket)

står på matsedeln idag. Jag lärde mig göra det för sissådär en trettio år sen. När jag var hemma hos en BB-kompis och vi tog en lunchpaus i gullandet med de små. Det gällde ju att hitta på och laga mat som de kunde hänga med på också. Jag tyckte inte det verkade så jättegott, men hon försäkrade mig om motsatsen och jag blev motbevisad, varför jag nu delar med mig av denna delikatess (bild kommer senare).

Skala moröterna (4-6 stycken beroende på storlek) och skiva dem i slantar. Koka upp och låt puttra 15-20 minuter (inget salt i vattnet för då förstör man den söttma som blir en så god brytning till isterbanden). Häll av spadet genom en sikt i en skål, det ska användas i stuvningen, reducera om det är mer än 2 dl ungefär. Smält smör i en kastrull ca 50-100g och rör i 3 msk vetemjöl. rör och vispa och ha inte för hög värme, på med spadet lite i taget och späd därefter, efter hand, rör om under tiden så stuvningen inte fastnar i botten, med mjölk. Vill man kan man riva ner lite muskot, men det är absolut inte nödvändigt.

Stek under tiden, eller efteråt, isterband. Servera UTAN potatis och garnera med persilja. Smaklig måltid!

Kanske ingen typisk lördagsmat, med den är värd det, jag lovar!

En vuxenvariant av detta är att strunta i stuvningen och förkoka och sedan baka i 225 grader 15-20 minuter morötter, palsternacka och selleri i ugnen tillsammans med isterband och strö på rikligt med rosmarin. Sen kan man ha lite bea eller hemlagad majonäs eller gräddfilssås till.

Så här blev det och jättegott! Sambon ville ha lite vitpeppar och salt på…

Isterband med stuvade morötter
Isterband med stuvade morötter

Variant på gårdagens tema – nu med Viltskav, förkokta och bakade morötter och rester av stuvade morötterna ochbearnaisesås, samt lite lök.

Viltskav i gott sällskap
Viltskav i gott sällskap

viltskav.jpg

Annonser

Kommentarer till: "Isterband med morotsstuvning/MamrikenMittiMaten" (5)

  1. Gott! =)

  2. 🙂 jajamensan! Superdupergott! Rökt och eller kryddig korv med morötter i alla former är en suverän kombination. Kan inte misslyckas…. det enda man måste se upp med är stuvningen…. så att den blir så där lagom krämig… kan vara bra att ha en kopp med 1 msk vetemjöl utblandad med vatten till hands… och mjölk, så att man får den rätta stuvningskonsistensen.

  3. SUPERSMASK!!!! Men vad säger LCHF dieten om morötterna???

  4. Billiga veckan du vet… vad gör man…Njaej! det blev ett litet avsteg där liksom… som sagt det är inget slaviskt här inte…men det här kan jag inte låta bli nån gång ibland… fast jag kände det… att morötterna faktiskt smakar som godis!!! dom är MYCKET sötare nu än tidigare. Finns faktiskt lite kvar till idag, så idag blir det variant på temat, med bakade morötter och bacon till… och lite sallad och gurka förstås.

  5. Detta är bland det roligaste mad mat… att anpassa sig och att vara kreativ och hitta på nytt..att få en mängd ingredienser tex och hitta på något med dem… då njuter jag.Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: