"NE QUID NIMIS" ♥ Lagom är bäst (bara inte för mycket)

kok04[1][1].gif

Hejsan alla matglada =0)

Dags för Hemimamma att lägga nästa inlägg, som den pigga glada nattmänniska jag är =0)

Det var roligt att läsa om LCHF kosten och jag vill absolut veta mer!!

angel_loves.png

14786_51965.jpgGOD AFTON!!

Vem vill inte titta på mat?

Vem vill inte betygsätta mat och framför allt vem vill inte äta mat? >=0)

Idag vill jag tala om TASTELINE en matsajt, i samarbete med Aftonbladet..

Problemet är att jag har inte så mycket erfarenhet av smaklinan…

Så jag tänker be ER berätta vad ni tycker om den sajten…

Vilket betyg ger NI den och varför?

plus1.gif

plus2.gif

plus3.gif

plus4.gif

plus5.gif

Jag serverade Slottsstek hemma i helgen som var, och det var forna tiders finaste festmat, serverat i finare salonger på vackraste porslinet… Min familj älskar stek och det som är så bra med det är att förberedelserna tar kort tid och medans steken småputtrar i grytan

Jag sökte på Tasteline efter ett recept och fann detta nedan. Själv använder jag rödlök och ättika i stället för vinäger och gul lök…

slottstek.jpegSLOTTSTEK

6-8 port1½ kg benfritt nötkött av t.ex.
fransyska, innanlår eller rostbiff
ca 2 msk smör el. margarin
ca 1½ tsk salt
½ tsk mald vitpeppar 3-4 dl vatten
3 gula lökar
1-2 medelstora morötter
1 purjolök
8 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 msk vinäger
6-7 ansjovisfiléer

Bryn steken långsamt runt om i lite smör eller margarin i en stekgryta. Salta och peppra efteråt. Häll över vatten och lägg lock på grytan. Låt det hela puttra sakta i 1-1½ timme. Skala lök och morot och skär i skivor. Ansa, skölj och strimla purjon. Lägg grönsaker, ansjovisfiléer, pepparkorn, lagerblad och lite vinäger i grytan när ungefär halva koktiden har gått. Koka tills köttet är mört när man provsmakar. Ta upp grönsakerna och köttet. Sila spadet och använd det till såsen.

slottsstek.jpgTill såsen:
6 dl sky
(½ tsk socker)
3 msk idealmjöl eller vanligt vetemjöl
1-2 dl grädde

Mät upp ca 6 dl av kokspadet (öka eventuellt ut med vatten) och häll upp det i en liten kastrull. Red av med 3 msk idealmjöl som först rörts ut i den kalla grädden. Koka såsen sakta i 3-4 minuter. Smaka av med en aning vinäger, möjligtvis också några korn socker och lite ansjovisspad. Servera köttet skuret i skivor med grönsakerna runt omkring och med såsen i separat skål. Kokt potatis till.

Här ett tredje från COOP (där bilden är lånad)

GOD AFTON!!

Annonser

Kommentarer till: "Nattglad Slottstek – Hemimammamittimaten" (5)

  1. Jag inleder matdygnet sålunda =0)

  2. Tasteline *ler* där har jag varit medlem i många år, men det är alltför sällan jag går in där och tittar numera… för lat och så experimenterar jag mest på egen hand eftersom jag ändå inte har råd att köpa alla dyra ingredienser. Slottssteken ja! ett favoritkort när barnen var små, minst en gång var fjortonde dag. Jag gjorde oftast som du, hade ättika istället för vinäger, åtta kryddpepparkorn och tolv vitpepparkorn om jag inte minns fel och rödlök och två morötter i stora bitar, som fick puttra med. Efter några gånger friskade jag på med att lägga köttet i marinad av olja, salt, peppar, paprika, vatten, vitlök ketchup, sweet chilisås, rikligt med soja, vitlök och lite chili. Marinaden hällde jag sedan på köttet efter det att jag brynt det runt om…. och hade ändå i de vanliga ingredienserna. När årstiden tillät hade jag sedan i salvia, citrontimjan, citronmeliss, basilika och mejram…. såsen som blev av denna anrättning blev vida känd! En kompis berättade att hon blev vrålhungrig när hon passerade mitt köksfönster, från vilket det strömmade en sagolikt ljuvlig matdoft.

  3. laxsoppareceptet kommer härjag brukar börja med att fräsa fint skuren purjolök i smör hur mycket beror på hur många portioner, jag hoftar oftast. Sen tar jag ett par tre morötter som jag rivit på grova sidan av rivjärnet och fräser med purjon, sen tillsätter jag buljong, grönsaks eller egenkokad på kött. Jag kan inte få en god fiskbuljong. låter detta koka upp och sjuda några minuter, i med färsk lax i kuber, sjud någon minut, i med frysta stora räkor och frysta musslor, sockerärtor och massor med dill. Krydda med salt och peppar samt lite cayennpeppar. tillsätt grädde efter tycke. Men använd inte vispad grädde som jag gjorde här om dagen, hade vispad grädde kvar från våffelfest. det blev som smör i soppan alltså ovispad grädde ska det vara . servera i soppskålar med hembakat bröd till eller hårt bröd om man inte orkat baka jag brukar baka i muffinspannan som jag klätt med bakpapper först. Bara 3 dl kallt vatten och vetemjöl special, 1 tsk torrjäst, 1 msk olja salt. Blandas och får jäsa några timmar. fördelas i formarna och jäses ännu en gång. grädda 8-10 min. blanda timjan eller morötter eller oregano i dgen och gör pannbröd eller annan form på brödet.

    • Men GUD så gott!!! Detta ska definitivt testas!!Vill du vara med och skriva i MITTIMATEN du som är så kunnig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: