"NE QUID NIMIS" ♥ Lagom är bäst (bara inte för mycket)

Ciabatta 5-6 st

  • 25 gram jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  •  1,2 liter durumvetemjöl

Värm vatten till fingervarmt (37°C).

Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten. Rör ut och häll sedan på resten av vattnet, olja, salt och mjöl.  Arbeta degen kraftigt tills degen släpper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt 1 timme.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord (olja in händerna så går det lättare). Dela degen i portionsbitar. Forma bröd. Smöra en ugnsplåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Lägg på bullarna.

Lägg över duk och låt jäsa i 20 min. Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugn i cirka 15 minuter. Pensla med vatten mot slutet för att få bränd yta. Låt kallna på galler.

Om man inte hinner detta kan man ta bakeup eller färdigköpta. Fördelen med att välja just ciabatta är att dom är så mättande. En vuxen blir mätt på en, max två bullar om dom är ordentligt fyllda.

När jag hjälpte till att driva café och lunchrestaurang för många år sen blev följande en mycket uppskattad lunchmacka respektive utflyktsmacka.

Dela bröden och smöra dem. En lunchmacka lägger man utvikt på en tallrik (utflyktsmackan får man ju vika och modifiera vissa moment).

Lägg ett täcke med isbergssallad i botten. Snurra rulle av en ostskiva och lägg på /göm en klick brie i ostrulle, salamiskiva, skinkskiva, leverpastejsskiva eller laxskiva,  eller två, två valfria rullar på varje halva, beror på hur många ingredienser man har.

Skölj och skär gurkskivor. Gör ett snitt med kniven från mitten och ut, vrid grukskivan och dekorera med på varje halva. Göm en klick grillgurka inuti den vridna gurkskivan, en grön paprikaring och en röd eller gul, dekorera även med tomat, oliver, syltlök, vindruvor, rödlöksringar, kokt ägg, rester av kyckling eller tonfisk, ev. citron om den är med fisk. Helt enkelt vad man tycker passar tillsammans, endast smak och fantasi sätter gränser. Kronan på verket får bli en kvist persilja eller två.

Lycka till!

Annonser

Kommentarer till: "Landgångsciabatta, utflyktsmacka/Mamrikenmittimaten" (3)

  1. Fröken Nattuggla sa:

    Älskar ciabatta så får nog testa det här receptet 🙂

  2. mm det är saftigt och riktigt mumsigt!

  3. Gud så gott detta låter för en syndig människa =0)Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: