"NE QUID NIMIS" ♥ Lagom är bäst (bara inte för mycket)

Så därför ärade bloggare förses ni nu först som sit med kungen av såser. Oslagbar till det mesta, lätt att variera och inte svår alls bara man övar in det några gånger. Det gäller bara att sluta i tid och att hälla lite kallt vatten i och röra runt som bara den, eller ställa in det i kylskåpet några minuter…. kanske i flera omgångar OM man skulle råka ta i för mycket, det gäller att ta av från värmen och sluta precis när det blivit lagom ljust och tjockt, men fega inte, det ska bli tjockt!

3 äggulor

300 g smör

dragon inlagd i vinäger eller

torkad dragon och vittvinsvinäger

1. Börja med att smälta smöret i en kastrull på spisen. Låt det puttra ordentligt innan du ställer det smälta smöret åt sidan på köksbänken. Rör ej!

2. Lägg äggulorna i en glasskål som tål värme. Tillsätt 1 tsk dragonvinäger eller bara vinäger, gärna lite hacka dragon med,.samt 1 msk vatten. Koka upp vatten i en kastrull som är mindre i diameter än skålen.

3. Lägg en fuktig wettexduk på köksbänken. Ställ skålen över det kokande vattnet och börja vispa för hand med metallvisp. Ta av grytan från plattan och fortsätt vispa. DEt är viktigt att det inte blir för varmt. Stannar vispet upp och vill inte tjockna, värm lite till. Fortsätt så tills äggulevispet blivit riktigt tjockt, som lättvispad grädde ungefär. Det tar ungefär 5-7 minuter. Sätt nu skålen på wettexduken.

4. Slå försiktigt ner det skirade smöret i en liten kanna. Den vita bottensatsen ska INTE med!

5. Slå försiktigt i smöret i äggvispet under kraftig vispning. Kolla först att det verkligen ”tar”, sen kan du ha i smöret lite snabbare.

6. När allt smöret är i. Smaka av. Hacka i dragon eller strö i torkad. Smaka av med några droppar mer vinäger och lite salt. Saltet smälter sakta i emulsioner så om det inte smakar så salt i början, vänta en stund, och smaka sen av igen.

7. Chili(ex. sambal) är gott i bea, eller tomatpuré(choronsås) och om du skippar dragon, grönpeppar. Använd citron i stället för vinäger och du får hollandaise.

LYCKA TILL!

Annonser

Kommentarer till: "Det viktigaste med maten är såsen – Mamrikenmittimaten" (7)

  1. ”En bra karl och bra sås reder sig själv” =0)Välkommen Mamriken!!

  2. Jag tog mig friheten att ändra i din överskrift enligt instruktion och bocka i att inlägget skulle hamna under mamriken…Hemikram

  3. måååste man skriva sååå? CathySmittimaten blir så rörigt… kan jag inte få skriva CathyS – Mitt-i-Maten? 😛

  4. hahaha såg just att om ja skriver ihop det ser det ut som det står Smittimaten;P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: